Stekpanna gjutjärn
Bäst i test
Det finns många fördelar med en stekpanna i gjutjärn. Ju mer de används, desto bättre blir pannan. Gjutjärnsstekpannor tål höga temperaturer, passar alla värmekällor och fördelar värmen på ett jämnt sätt över hela ytan. Med rätt underhåll håller gjutjärnsstekpannan hela livet. Köp kvalitet från start!
Gjutjärnspanna-test
Nedan följer våra favoriter av stekpannorna i gjutjärn på marknaden. Störst vikt har vi lagt vid kriterierna:
Dessa gjutjärnspannor är med i testet
Klassikern:
1. Skeppshult Stekpanna 28 cm med trähandtag
Lättviktaren:
2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro 28 cm
Kockens val:
3. Staub Gjutjärnspanna 24 cm med trähandtag
Designvalet:
4. Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm med trähandtag
Extra handtag:
5. Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna 28 cm
1. Skeppshult Stekpanna 28 cm
Svenska Skeppshult har tagit fram en klassisk gjutjärnspanna som var och varannan svensk har i sitt hem. Denna panna kommer vara med dig i många år framöver, tack vare sitt robusta råmaterial av tackjärn. Alla Skeppshults produkter har 25 års gjutjärnsgaranti, vilket säger mycket om det kvalitetsarbete som läggs ner vid tillverkningen.
Fördelar
Jämn värmefördelning
Förmånligt pris
Lång hållbarhet
Hitta bästa priserna
-
Bagaren och Kocken729,00 krSe pris
-
KitchenTime
1.049,00 kr729,00 krSe pris -
Nordic Nest
1.049,00 kr729,00 krSe pris -
Cervera1.049,00 krSe pris
Ronneby Bruk Ultra Light Pro 28 cm
Gjutjärnspannor har så många fördelar. Men något som många anser vara en nackdel med gjutjärn är den tunga vikten. Därför är vi glada att lyfta fram Ronneby Bruks gryta i lätt-gjutjärn. Ronneby Bruk har lyckats ta fram en ny gjutarteknik som behåller alla fördelar med gjutjärn men reducerar vikten.
Fördelar
Låg vikt
Enkel att hantera
Jämn värmefördelning
Hitta bästa priserna
3. Staub Gjutjärnspanna 24 cm med trähandtag
Staub är valet som många kockar väljer. Den kändaste Staub-användaren var Paul Bocuse som använde Staub både privat och på sina restauranger. Med Staub vet du redan innan du håller i pannan att du får kvalitet. Denna robusta gjutjärnspanna är 24 cm i diameter och pannan väger inte så mycket mer än en stekpanna i rostfritt stål.
Fördelar
Väger lite
Smidig
Lättarbetad
Hitta bästa priserna
4. Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm med trähandtag
Franska Le Creuset är det medvetna valet för alla som vill ha bra kvalitet och läcker design i köket. Denna gjutjärnspanna på 28 cm är inget undantag. Den emaljerade ytan bidrar görs så att maten inte bränner fast. Pannan är lätt att rengöra och hålla efter.
Fördelar
Stabil
Bra non-stick
Kärl på insidan
Hitta bästa priserna
5. Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna 28 cm
Fiskars Brasserie-gjutjärnsgryta är en klassiker som måste lyftas fram. Beläggningen har en porslinsemalj som gör att den är lättskött samtidigt som den skyddar mot rost. Denna gjutjärnsgryta håller värmen väldigt bra. Vet du med dig att du brukar duka fram grytan på middagsbordet är denna gryta ett bra alternativ.
Fördelar
Lågt pris
Lättskött
Bra beläggning
Hitta bästa priserna
Stekpanna utomhus
För dig som gillar att laga mat utomhus eller på grillen är gjutjärnsstekpannor det självklara valet. Som tidigare nämnt så tål gjutjärn väldig hög värme passar alla värmekällor. Det gör det möjligt att placera en stekpanna på grillen eller direkt över öppen eld. Hos Gasspisen.se hittar du stekpannor i gjutjärn av högsta kvalité för dig som är intresserad av en ute-stekpanna eller att testa en gjutjärnspanna på grillen. Utforska möjligheterna med matlagning utomhus med rätt typ av kokkärl och hitta en ny typ av matupplevelse.
Vanliga frågor och svar kring gjutjärnspannor
Hur sköter man en gjutjärnspanna?
En gjutjärnspanna är lätt att underhålla. Låt stekpannan svalna efter användning och rengör gjutjärnspannan med varmt vatten och diskborste. Efter rengöringen kan du torka pannan med papper eller handduk. Det är bättre än att låta den lufttorka.
Ibland står det att gjutjärnspannan kan köras i diskmaskin, men det är inget vi rekommenderar. Det sliter mycket på emaljen och livslängden minskar. Undvik också att diska gjutjärnsgrytan med diskmedel eller stålull.
Hur oljar man in gjutjärnspanna?
En gjutjärnspanna kan oljas in med matolja eller fett. Det bästa är att ta en olja med neutral smak så inte maten påverkas. Rapsolja eller solrosolja är två bra alternativ.
Hur mycket kostar en gjutjärnsgryta?
Gjutjärnspannor varierar mycket i pris och brukar starta på cirka 600 kr till och sträcker sig till drygt 2000 kr. Eftersom både storlek, vikt, design och funktionalitet varierar är det bra att jämföra alternativen på marknaden för att komma fram till en passande modell utifrån dina behov.
Varför gjutjärnspanna – vilka är fördelarna?
När det kommer till matlagning är gjutjärnspannan svårslagen. Gjutjärn håller för alla temperaturer och värmefördelningen är jämn över hela ytan. Gjutjärnspanna funkar på alla olika slags hällar och när gjutjärnet fått upp värmen behålls värmen under en lång tid.
En gjutjärnspanna blir bara bättre ju mer mat som lagats i den. Matlagningen i en gjutjärnsgryta är allround. Allt från stekning och tillagning av grytor, till ugnsstekning och brödgräddning går att göra i dessa ”allround-pannor”.