Kan man använda gjutjärn på induktionshäll?

När du ska köpa en ny induktionsspis vill du såklart veta om dina gamla grytor och pannor funkar på spisen. Har du kastruller och pannor i gjutjärn kommer de funka lika bra på induktionshäll som på din gamla spis. När du lagar mat på induktionshäll är det inte själva plattan som värms upp, utan kokkärlet du använder dig av.

Vad gör att en panna fungerar på induktion?

Är en panna eller kastrull magnetisk funkar den på induktion. Induktionshällar funkar genom att skapa ett elektromagnetiskt fält som ger elektriska strömmar i pannan som generar värme direkt i botten på kokkärlet. Är du osäker på om kastrullen eller pannan du har är magnetisk kan du testa om en magnet fäster hårt i botten, gör den det är pannan magnetisk.

Material som fungerar

Det finns flera material att välja på som är magnetiska och funkar bra att använda på induktionshäll. Använder du gjutjärn är det bra att tänka på att inte dra kastrullen över hällen, då det kan göra repor och skada spisen. De flesta kastruller och pannor som fungerar på induktionshäll har en liten symbol i form av en spiral när du köper dem.

  • Rostfritt stål
  • Gjutjärnspannor
  • Emaljerat stål
  • Kolstål

Material som inte fungerar

Det finns vissa typer av kokkärl som inte är magnetiska, då kommer de inte att funka på din nya induktionsspis. Vissa av dessa material har ändå en magnetisk botten, så håll koll på symbolen för induktionshäll när du köper nytt.

  • Aluminium
  • Koppar
  • Glas
  • Icke-magnetiskt rostfritt stål

Fördelar med gjutjärn och induktion

Den största fördelen med att använda gjutjärn istället för teflon är att induktionsspisar lätt gör att teflonet kommer upp i sån värme att de börjar avge skadliga gaser. För att få bäst effekt av din gjutjärnspanna på induktionshällen är det viktigt att du väljer kastruller och pannor som är i samma storlek som plattan.

Det finns ett gäng med fördelar när du väljer att köpa gjutjärn till induktionshäll:

  • Snabb och jämn uppvärmning gör att du undviker att pannan bara är varm i mitten
  • Energieffektiva eftersom att gjutjärn håller värmen länge kan du laga maten på lägre temperatur
  • Mångsidiga och kan användas för att steka, bryna, baka och grilla
  • Lång livslängd då de är väldigt robusta och slitstarka kan de hålla i generationer
  • Hälsosam matlagning då gjutjärn kan bidra till att öka järninnehållet i maten
  • Enkel rengöring då du bara kan torka av pannan efter du är klar, undvik diskmedel